Η πόλη, οι άνθρωποι και οι διαδρομές της.


 

Τη χρονιά που μας πέρασε υλοποιήσαμε ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα καινοτόμων δράσεων με τίτλο : η πόλη , οι άνθρωποι και οι διαδρομές της , στα πλαίσια της  Ευέλικτης ζώνης.

Δουλέψαμε σε ομάδες τηρώντας τους κανόνες της τάξης , αφού προηγμένως τους είχαμε συζητήσει , αποφασίσει, γράψει, ζωγραφίσει αλλά και συχνά τους καταπατούσαμε!

Ζωγραφίσαμε την «αράχνη» του προγράμματος, και μοιραστήκαμε τα θέματα που μελετήσαμε όχι χωρίς διαφωνίες είναι αλήθεια, αλλά με πάντα με τις συναινετικές-πυροσβεστικές παρεμβάσεις της κυρίας.

Ψάξαμε για την Ιστορία της πόλης του Ζωγράφου που είναι  χτισμένη ,πώς πήρε το όνομά της και την ιστορική της πορεία μέσα στο χρόνο.

Ζωγραφίσαμε το σχολείο μας  και το χώρο γύρω από αυτό.

Είδαμε από φωτογραφίες τα παλιά σπίτια στην περιοχή και παρατηρήσαμε τα σημερινά, εντοπίσαμε τις διαφορές ,τα θετικά και τα αρνητικά. Αποφασίσαμε τι δεν μας αρέσει και πως μπορούμε να τα διορθώσουμε και να εκμεταλλευτούμε τις ανανεώσιμες πηγές , όπου αυτό μπορεί να γίνει.

Από τις καθημερινές περιπλανήσεις στην πόλη μας εντοπίσαμε-παρατηρήσαμε τις επιγραφές –ταμπέλες των καταστημάτων. Συγκεντρώσαμε τις παρατηρήσεις και με τις ομάδες τις ζωγραφίσαμε , καλύτερα ομολογουμένως από τις πραγματικές.

Το λεξιλόγιο ενός προαστίου μιας μεγαλούπολης , διαφέρει από αυτό ενός χωριού ή μιας μικρής πόλης .Το ψάξαμε, το καταγράψαμε και με τη βοήθεια του λεξικού , όπου χρειαζόταν το ερμηνεύσαμε.

Καιρός για εξορμήσεις τοπικές:

Επιστεφτήκαμε το Μουσείο Γουναρόπουλου (σημαντικού σύγχρονου ζωγράφου της περιοχής μας) ξεναγηθήκαμε στην έκθεσή του και παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Επισκεφτήκαμε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και γίναμε μέλη της με την κάρτα , εφ΄όρου ζωής , παρακαλώ.

Επισκεφτήκαμε το Σύνδεσμο  Παλαιών Ζωγραφιωτών και πήραμε συνέντευξη από τον πρόεδρο του για να μας μεταφέρει  εμπειρίες μιας άλλης  ζωής στην πόλη μας, ξένης σε μας.

Προτείναμε ιδέες για το πώς  θα καλυτερέψει η ζωή μας και γράψαμε πως μας αρέσει να είναι η πόλη που ζούμε.

Τέλος, αποφασίσαμε πανηγυρικά να κλείσουμε το πρόγραμμα και τη χρονιά , προσκαλώντας και το άλλο τμήμα της Ε΄τάξης να ανεβάσουμε το θεατρικό έργο του Γιάννη Ξανθούλη :

« Ανέβα στη στέγη να φάμε το σύννεφο» σε μουσική Γιώργου Κατσαρού.

 

Advertisement

Ένα Σχόλιο

  1. […]   Τη χρονιά που μας πέρασε υλοποιήσαμε ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα καινοτόμων δράσεων με τίτλο : η πόλη , οι άνθρωποι και οι διαδρομές της , στα πλαίσια της  Ευέλικτης ζώνης. Δουλέψαμε σε ομάδες τ…  […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: