ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΤΑΙΡΩΝ COMENIUS


Στο πλαίσιο της έναρξης του εκπαιδευτικού προγράμματος Comenius τα τρία τμήματα των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης  του σχολείου μας οργάνωσαν μια παρουσίαση των χωρών-εταίρων που συμμετέχουν στο ίδιο πρόγραμμα.

Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες που η καθεμιά ανέλαβε την παρουσίαση μιας πόλης.

ΣΤ΄1     Τούρκου-Λονδίνο

ΣΤ΄2     Σμύρνη- Λισσαβώνα- Μπορντό

ΣΤ΄3     Ρώμη- Βρότσλαβ

Συγκέντρωσαν υλικό : φωτογραφίες-πληροφορίες και το παρουσίασαν σε ειδική εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα σίτισης του σχολείου μας όπου παρόντες ήταν και οι μαθητές της τρίτης τάξης με τη δασκάλα τους.

Οι εκπαιδευτικοί των τάξεων:

 ΣΤ΄1 Καββαδάς  Παναγιώτης

ΣΤ΄2 Κάλφα  Μαρία

ΣΤ΄3 Χατζάκη  Δέσποινα

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ  –  ΤΟΥΡΚΟΥ

 

Η Φιλανδία βρίσκεται στη βόρεια Ευρώπη.

Στα Νοτιοδυτικά της Φιλανδίας βρίσκεται το Τούρκου.

Το Τούρκου ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα και είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με πληθυσμό 178670 κατοίκους. Είναι επίσης το κέντρο της τρίτης μεγαλύτερης αστικής περιοχής της χώρας, με περίπου 303492 κατοίκους στα τέλη του 2007.

Το Τούρκου έχει μια πολιτιστική ταυτότητα ως ιστορικό κέντρο της Φιλανδίας, δεδομένου ότι είναι η μεγαλύτερη πόλη στη χώρα εως το 1840. Το Τούρκου δεν είναι πρωτεύουσα της χώρας. Το 2011 ήταν πολιτιστική πρωτεύουσα στης Ευρώπης μαζί με το Ταλίν, την πρωτεύουσα της Εσθονίας.

Φιλοξένησε επίσης το πρώτο πανεπιστήμιο της χώρας, τη Βασιλική Ακαδημία του Ώμπο η οποία το 1809 μετονομάστηκε σε Αυτοκρατορική Ακαδημία του Τούρκου και το 1828 μεταφέρθηκε στο Ελσίνκι για να αποτελέσει το Πανεπιστήμιο της εκεί πόλης.

Η έκταση του Τούρκου είναι  306,37 τ. χμ. εκ των οποίων τα 60,7 τ.χμ. είναι έκταση νερού.

Το κλίμα του είναι ηπειρωτικό με μέση ετήσια θερμοκρασία 6 βαθμούς Κελσίου και ετήσια βροχόπτωση 700 χιλιοστά.

Η σημαία της Φινλανδίας παριστάνει ένα λευκό σταυρό σε μπλε φόντο.

Τα αξιοθέατα της πόλης είναι:

Το κάστρο του Τούρκου που το κτίσιμό του ολοκληρώθηκε το 1280 και ήταν η έδρα του βασιλιά της Σουηδίας Ερρίκου του ΙΔ.

Το μεσαιωνικό Μουσείο Άμποα Βέτους

Το Μουσείο Χειροτεχνίας Λουοσταριμάνκι.

Μερικές φράσεις από τη γλώσσα είναι:

Hei mita sina teet=   Γεια σου, τι κάνεις;

Hyvaa iltaa=    Καλησπέρα

Hyvaa paivaa=    Καλό μεσημέρι

Kiitos=    Ευχαριστώ.

ΑΓΓΛΙΑ-ΛΟΝΔΙΝΟ

Το Λονδίνο είναι  πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου και βρίσκεται νοτιοανατολικά της Αγγλίας. Ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους και εκτείνεται εκατέρωθεν του ποταμού Τάμεση όπου βρίσκεται και το λιμάνι του.

Ο πυρήνας της πόλης είναι η παλαιά πόλη του Λονδίνου, από την οποία σώζονται ακόμη περισσότερα μεσαιωνικά κατάλοιπα. Αποτελεί μεγάλο επιχειρηματικό, χρηματοοικονομικό και πολιτιστικό κέντρο.

Ο πληθυσμός του Λονδίνου είναι περίπου 8.173.194 κάτοικοι.

Έχει έκταση 1572 τ. χμ. Το Λονδίνο περιλαμβάνει πέρα από το Σίτυ (το κέντρο της πόλης) 32 διαμερίσματα τα οποία αρχικά ήταν ανεξάρτητες πόλεις, τελικά όμως συνενώθηκαν εξαιτίας της πολεοδομικής επέκτασης της βρετανικής πρωτεύουσας και ενσωματώθηκαν σ’ αυτήν.

Στη βρετανική σημαία κυριαρχούν τα χρώματα μπλε κόκκινο και λευκό.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Το Κοινοβούλιο και το Μπιγκ Μπεν

Το Βασιλικό Αστεροσκοπείο Γκρίνουϊτς, από όπου περνάει ο πρώτος μεσημβρινός της γης.

Η κινούμενη γέφυρα Τάουερ Μπριτζ που κτίστηκε το 1894 και έχει ύψος 265 μέτρα.

Το μάτι του Λονδίνου που έχει ύψος 135 μέτρα.

Ο πύργος του Λονδίνου

Το Βρετανικό Μουσείο

Μερικές λέξεις απ’ το λεξιλόγιο της Αγγλίας είναι:

Yes=  ναι

No=   όχι

How are you=   πώς είσαι;

I’m fine thanks=   είμαι καλά ευχαριστώ

Were are you from=   από πού είσαι;

How old are you=   πόσων χρονών είσαι;

Hello =   γεια σου

Why=   γιατί;

ΣΜΥΡΝΗ (IZMIR) – ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Η Τουρκία είναι μια αναπτυσσόμενη χώρα που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ασία, με ένα μικρό τμήμα της, την Ανατολική Θράκη, στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η έκτασή της είναι 780.580 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ο πληθυσμός της  77εκατομμύρια κάτοικοι.

Η Σμύρνη, είναι η «πόλη της καρδιάς» για μας τους Έλληνες, λόγω της μακραίωνης ιστορικής μας σύνδεσης από τους αρχαιότατους χρόνους. Είναι επίσης, και μια από τις πόλεις που διεκδικούν τη γέννηση του Ομήρου.

Η  Σμύρνη είναι η τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Τουρκίας, μετά την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, με 3.3 εκατομμύρια  κατοίκους. Είναι χτισμένη στα παράλια του ομώνυμου κόλπου,στο νότιο άκρο μιας γόνιμης προσχωματικής πεδιάδας, απέναντι από τη Χιο, με θέα το Αιγαίο πέλαγος.        Μέχρι  το 1922, ήταν μια πολυπολιτισμική πόλη, με κυρίαρχο το ελληνικό στοιχείο.

Σήμερα, η Σμύρνη είναι μια πόλη που σφύζει. Στο κέντρο της υπάρχει μια πληθώρα από ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφέ. Δεν πρέπει να παραλείψει ο κάθε  επισκέπτης να γευτεί το τσάι του ή τον καφέ του, σε πολύ γλυκιά εκδοχή, στα παραδοσιακά καφενεδάκια της πόλης, καθώς και τα περίφημα σιροπιαστά γλυκά και την γευστικότατη σμυρνέικη κουζίνα.

Χαρακτηριστικά αξιοθέατα της πόλης είναι:

α)  Η Πούντα ή Αλ Σαντζάκ. Ήταν παλιά ελληνική συνοικία με θέα το Αιγαίο πέλαγος. Περπατώντας στα σοκάκια της, συναντάς εκλεκτά εστιατόρια και μπαρ, καθώς και σημαντικά κτίρια, όπως το Μουσείο Ατατούρκ, το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης, και άλλα.

β) Το Αρχαιολογικό Μουσείο.  Βρίσκεται στην πλατεία Κονάκ. Το Μουσείο παρουσιάζει μια εντυπωσιακή συλλογή από ελληνικά και ρωμαϊκά εκθέματα.

γ) Το Καντιφέ Καλέ.  Βρίσκεται στα νότια της πλατείας Κονάκ. Το όνομά του σημαίνει ‘’βελούδινο κάστρο’’. Χτίστηκε από τον διάδοχο του Μ. Αλεξάνδρου Λυσίμαχο.

δ) Ο Πύργος του Ρολογιού.  Βρίσκεται στην πλατεία Κονάκ. Έχει ύψος 25 μέτρα και ήταν δώρο του Γερμανού αυτοκράτορα Γουλιέλμου Β΄στο Σουλτάνο  Αμπντούλ Χαμίντ Β΄, για τα 25 χρόνια της εξουσίας του.

ε) Ο Πύργος του Ασανσέρ.  Πρόκειται για έναν πύργο ύψους 51 μέτρων με δύο ασανσέρ, που χτίστηκε για να διευκολύνει τους διαβάτες που κατεθύνονταν προς την περιοχή Χαλίλ Ριφάτ Πασά και έπρεπε ν’ ανέβουν 200 περίπου σκαλοπάτια.

στ) Το Χισάρ Τζαμί , που στα τουρκικά σημαιίνει ‘’φρούριο’’. Είναι το παλιότερο τζαμί στην καρδιά της Σμύρνης.

Η Σμύρνη γέννησε σπουδαίες προσωπικότητες, μερικές από τις οποίες είναι:  Ο μεγάλος δάσκαλος του Γένους και διαφωτιστής Αδαμάντιος Κοραής,

Ο τελευταίος Μητροπολίτης Χρυσόστομος Σμύρνης,

Ο νομπελίστας ποιητής μας Γεώργιος Σεφέρης,

Ο παγκόσμιας φήμης εφοπλιστής Αριστοτέλης Ωνάσης και

πολλοί άλλοι …

Το κλίμα της Σμύρνης είναι αντίστοιχο με αυτό της Αθήνας, λόγω της ίδιας γεωγραφικής παραλλήλου, την οποία μοιράζονται.

Νόμισμα της χώρας είναι η τουρκική λίρα, της οποίας η αξία είναι ίση με μισό Ευρώ.

Επίσημη γλώσσα της χώρας είναι η τουρκική.

ΜΠΟΡΝΤΩ – ΓΑΛΛΙΑ

Η Γαλλία είναι χώρα της Δυτικής Ευρώπης, με πρωτεύουσα το Παρίσι. Είναι μια μεγάλη χώρα με έκταση 547.000 περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα και 66 εκατομμύρια κατοίκους. Είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανήκει στη Ζώνη του Ευρώ.
Το Μπορντώ,η πόλη συνώνυμο του καλού κρασιού,είναι πόλη της νοτιοδυτικής Γαλλίας,πρωτεύουσα του νομού Ζιρόντ. Είναι χτισμένο στην αριστερή όχθη του ποταμού Γκαρόν και είναι απ’ τα πολυπληθέστερα κέντρα της Γαλλίας.
Ο πληθυσμός ολόκληρης της πόλης, συμπεραλαμβανομένων και των προαστίων, φτάνει τους 1.200.000 κατοίκους. Στον πληθυσμό της, εκτός από Γάλλους συμπεριλαμβάνονται και συμπαγείς ομάδες αλλοδαπών (Ιταλοί, Ισπανοί,Πορτογάλοι,Βορειοαφρικανοί)
Το λιμάνι του είναι απ’ τα σπουδαιότερα της Γαλλίας. Σήμερα, η πόλη έχει ναυπηγεία, χυτήρια, βιομηχανία μεταλλουργίας και αναπτυγμένη γεωργία, γνωστή για τα περίφημα κρασιά Μπορντώ. Εκτός από το κρασί, η πόλη φημίζεται και για την πολιτιστική της ζωή, καθώς το Μπορντώ διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό από κινηματογράφους, θέατρα, μουσικές σκηνές και είναι η έδρα της εθνικής όπερας.
Ο επισκέπτης της πόλης έχει στη διάθεσή του πολλά αξιοθέατα να θαυμάσει:
α) Το Λιμάνι τιυ Φεγγαριού, στο ιστορικό κέντρο της πόλης, που έχει σχήμα μισοφέγγαρου και έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Β) Το Μεγάλο Θέατρο, η καρδιά της πολιτιστικής ζωής της πόλης από το 1780 μέχρι σήμερα. Στην πρόσοψη του κτιρίου υπάρχουν τα αγάλματα των εννέα Μουσών και των τριών αρχαίων ελληνικών θεοτήτων, της Ήρας, της Αφροδίτης και της Αρτέμιδας.
γ) Το Μουσείο Καλών Τεχνών. Πρόκειται για ένα κτίριο του 1801, μια από τις μεγαλύτερες γκαλερί τέχνης, εκτός του Παρισιού.
δ) Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Αντρέα, ο οποίος θεμελιώθηκε το 1096 και ολοκληρώθηκε μεταξύ 14ου και 15ου αιώνα.
ε) Η πλατεία Εμπορίου. Εκεί βρίσκονται το χρηματιστήριο, το σιντριβάνι, τα τελωνειακά γραφεία και το Μουσείο της Θάλασσας.
Δε χρειάζεται να είναι κανείς γνώστης κρασιού για να ξέρει ότι τα ερυθρά κρασιά του Μπορντώ θεωρούνται τα κορυφαία στον κόσμο. Από το χρώμα των ξακουστών αυτών κρασιών ονομάστηκε και η απόχρωση του κόκκινου χρώματος ‘’μπορντώ’’.
Το κλίμα του Μπορντώ χαρακτηρίζεται ως ωκεάνιο και θυμίζει το μεσογειακό κλίμα με ήπιους και βροχερούς χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια.
Η γλώσσα που μιλιέται είναι η γαλλική.

ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ –  ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Η  Πορτογαλία βρίσκεται στο δυτικότερο άκρο της Ευρώπης, στην Ιβηρική χερσόνησο, στραμμένη προς τον Ατλαντικό ωκεανό.   Έχει έκταση 42.000 περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 11.000.000 κατοίκους. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.

Η Λισσαβώνα είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας, με πληθυσμό 3.000.000 κατοίκους περίπου.   Έχει  χαρακτηριστεί ως η ‘’πόλη του Οδυσσέα’’ , ‘’η πόλη των θαλασσοπόρων και εξερευνητών’’, ‘’η πριγκίπισσα του ωκεανού’’.

Βρίσκεται σε στρατηγική  θέση, ιδιαίτερα γοητευτική,στις όχθες του ποταμού Τάγου.

Η πόλη επίσης, είναι λιμάνι με ιδιαίτερη κίνηση και οικονομική δραστηριότητα.

Το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι χτισμένο πάνω σε επτά λόφους, πράγμα που την καθιστά μεγαλοπρεπή απ’ τη θάλασσα. Είναι δύσκολο να βρει κανείς ένα πράγμα να χαρακτηρίσει αυτή την πόλη. Η γοητεία της έγκειται ουσιαστικά στο ότι συνδυάζει πολλά και διαφορετικά στοιχεία : μεσογειακή, αλλά στον Ατλαντικό, ιστορική αλλά μοντέρνα, με γοτθικά, μπαρόκ και σύγχρονα κτίρια, ανάμεσα σε λόφους, κοιλάδες, ποτάμι και θάλασσα.

Η παλιά πόλη χαρακτηρίζεται από στενούς, ανηφορικούς με πολλές στροφές δρόμους, που δυσκολεύουν τη χρήση αυτοκινήτων. Έτσι, η μετακίνηση των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης γίνεται από 3 τελεφερίκ και ένα ανελκυστήρα. Αυτό προσθέτει στην πόλη μεγάλη γραφικότητα.

Η πόλη διαθέτει σπουδαία αξιοθέατα να επισκεφτεί ο επισκέπτης.

Το ενυδρείο, ένα σύγχρονο κτίριο χτισμένο σε πλατφόρμα  στο νερό .   Ανάμεσα στα αξιοθέατα  ξεχωρίζει το αξιοθέατο του BERLEM, το οποίο είναι χτισμένο μέσα στο νερό, εκεί που σμίγει τα νερά του το ποτάμι με τη θάλασσα. Εδώ βρίσκεται η προεδρική κατοικία,το Μουσείο των βασιλικών αμαξών, ο πύργος του BERLEM και το μνημείο των θαλασσοπόρων.

Στο μνημείο διακρίνονται οι μεγάλοι Πορτογάλοι εξερευνητές Βάσκο Ντα Γκάμα, Βαρθολομαίος Ντιάζ και Μαγγελάνος, που με τις εξερευνήσεις τους άλλαξαν τη γνώση που είχαμε μέχρι τότε για τη γη.

Το κλίμα της είναι μεσογειακό, με ήπιους και βροχερούς χειμώνες και ζεστά ξηρά καλοκαίρια.

Επίσημη γλώσσα είναι η πορτογαλική, η οποία μιλιέται από 240 εκατομμύρια ανθρώπους, σε άλλες χώρες, εκτός της Πορτογαλίας, στη Λατινική Αμερική.

ΡΩΜΗ
Η Ιταλία είναι χώρα της νότιας Ευρώπης .Βόρεια συνορεύει με την Ελβετία και την Αυστρία, δυτικά με τη Γαλλία και ανατολικά με τη Σλοβενία.
Η Ρώμη είναι η πρωτεύουσα της Ιταλίας, πρωτεύουσα της περιφέρειας του Λάτιου ,της ομώνυμης επαρχίας και μια από τις ιστορικότερες πόλεις της Ευρώπης. Bρίσκεται στην κεντρική Ιταλία και διατρέχεται από τον ποταμό Τίβερη. Η ιστορική πόλη είναι κτισμένη ανατολικά του ποταμού πάνω σε επτά λόφους.
Η Ρώμη είναι ο πολυπληθέστερος δήμος της Ιταλίας. Η ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή έχει πληθυσμό περίπου 3.700.000 κατοίκους .Σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατατάσσεται έκτη σε πληθυσμό μετά το Παρίσι, το Λονδίνο, το Βερολίνο, τη Μαδρίτη και την Αθήνα.
Στη Ρώμη έχει αποδοθεί η προσωνυμία «η αιώνια πόλη».Το ιστορικό της κέντρο έχει καταχωρηθεί στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1980.
Μέσα στα όριά της βρίσκεται το Βατικανό, ένα ξεχωριστό κρατίδιο που είναι η έδρα της Καθολικής Εκκλησίας και του Πάπα.
Αξιοθέατα και ιστορικά μνημεία είναι η Ρωμαϊκή Αγορά που ήταν το κέντρο της καθημερινής ζωής στην αυτοκρατορική Ρώμη , το Κολοσσαίο που είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό κτίριο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. , η πλατεία του Αγίου Πέτρου που βρίσκεται μπροστά από την πρόσοψη της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, η Φοντάνα ντι Τρέβι ,το πιο διάσημο και το πιο όμορφο σιντριβάνι της Ρώμης, το Πάνθεον που είναι χτισμένο πάνω από 1800 χρόνια πριν και στέκεται ακόμα ως υπενθύμιση της μεγάλης ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
Ιταλικές λέξεις: καλημέρα=buongiorno
καλησπέρα=buonasera
γεια=ciao
ευχαριστώ=gracie
ναι=si
όχι=non

                 Βρότσλαβ

 

        Η Πολωνία είναι χώρα της ανατολικής Ευρώπης. Έχει έκταση 312.679 τ. χλμ. και πληθυσμό 38.415.284 κατοίκους. Πρωτεύουσά της είναι η Βαρσοβία  ενώ το Βρότσλαβ είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της.

Το Βρότσλαβ είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας. Έχει πληθυσμό 633.000 κατοίκους και έκταση 292,82 τ. χλμ. Είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Όντερ στο νοτιοδυτικό τμήμα της Πολωνίας σε απόσταση 60 χλμ. από τα σύνορα της Τσεχίας και 130 χλμ. από τα σύνορα της Γερμανίας. Είναι ένα σταυροδρόμι που στο παρελθόν γνώρισε πολλούς πληθυσμούς και έγινε πολωνικό διατηρώντας όμως την παλιά πρωσική του γοητεία. Τα κουκλίστικα κτίριά του καθρεπτίζονται στα γαλήνια νερά του Όντερ και έχει να περηφανεύεται για τον αυξανόμενο τουρισμό του.

Στα αξιοθέατα του Βρότσλαβ ξεχωρίζει ο ναός της Αγίας Ελισάβετ (Church of St. Elizabeth) που είναι γοτθικού ρυθμού και χτίστηκε τον  14ο αιώνα, το κεντρικό κτίριο του πανεπιστημίου του Βρότσλαβ,  η πλατεία της αγοράς (market square) με τα πολυκαταστήματα ,ο καθεδρικός ναός και άλλα.

Επίσημη γλώσσα είναι η πολωνική και νόμισμα το ζλότι (σημαίνει χρυσό).

Πολωνικές λέξεις: Καλημέρα=dobry

Καλησπέρα=dobry  wieczor

Γεια=czesc

Τι κάνεις;=Jak sie masz?

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: