Τήξη και πήξη με…γλυκό τρόπο! (E2-E3)


http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-E107/154/1099,4017/

Στο μάθημα της Φυσικής βρισκόμαστε στην ενότητα Θερμότητα και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο Τήξη και Πήξη. Έτσι βρήκαμε την ευκαιρία να καταπιαστούμε με ένα «γλυκό» πείραμα…
Μελετήσαμε το φαινόμενο της τήξης και πήξης φτιάχνοντας σ ο κ ο λ α τ ά κ ι α.
Αρχικά συλλέξαμε τα υλικά μας:
200γρ. κουβερτούρα
100γρ μαργαρίνη
1 φλιτζάνι τσαγιού ξηρούς καρπόυς ή αποξηραμένα φρούτα (ανάλογα με το τι προτιμούσαμε περισσότερο…κάποιοι βάλαμε και τα δυο).
Έπειτα ξεκίνησε η δράση:  

  • Σε ένα μπολ βάλαμε το βούτυρο και την κουβερτούρα αφού την είχαμε κόψει σε κομμάτια. Στη συνέχεια το τοποθετήσαμε στο φούρνο μικροκυμάτων (τήξη).

 

 

(εδώ παρατηρήσαμε τις διαφορετικές θερμοκρασίες τήξης των δυο υλικών-πρώτα έλιωνε η μαργαρίνη ενώ η σοκολάτα ήθελε περισσότερη ώρα) 

 

 

  •  Ήρθε η ώρα για καλό και γρήγορο ανακάτεμα…πριν αρχίσει η πήξη! Τα δυο υλικά έπρεπε να γίνουν ένα.  Έπειτα προσθέσαμε τους ξηρούς καρπούς και τα φρούτα…και πάλι καλό ανακάτεμα.

 

  • Σε ταψάκια στρώσαμε λαδόκολλες. Με ένα κουτάλι ρίξαμε το μείγμα στα ταψάκια. Κάθε κουταλιά και ένα σοκολατάκι.                                                                                                          

     

  •                    …για λίγο  στην κατάψυξη… (πήξη)

 

  •              μετά από δέκα λεπτά ήταν έτοιμα και νοστιμότατα!!!

    Οι μαθητές του Ε2

———————

Και αφού ζηλέψαμε λίγο από το Ε2 (γιατί είμαστε λίγο λαίμαργοι, αλλά είμαστε και παιδιά..) είπαμε κι εμείς να πειραματιστούμε!
Η τήξη και η πήξη φτιάχνουν τρουφοσοκολατάκια! 
 
Σηκώσαμε λοιπόν τα μανίκια, φορέσαμε τις ποδιές και τα γάντια μας και.. ξεκινήσαμε το πείραμα!
 
Φτιάξαμε τη ζύμη με τριμμένο μπισκότο και τυρί κρέμα.
1
– Πλάσαμε σε μικρά μπαλάκια τη ζύμη. Εδώ βοήθησε και ο Tendacool!
2
SDC16653
– Βάλαμε σε ένα μπολ τη στερεή σοκολάτα με το βιτάμ στο φούρνο να λιώσουν (τήξη).
4
5
– Βυθίσαμε στη λιωμένη σοκολάτα τα μπαλάκια της ζύμης (εδώ περάσαμε δύσκολες στιγμές για να συγκρατηθούμε!)
6
– Τοποθετήσαμε τα μπαλάκια στο ψυγείο, ώστε να πήξει η σοκολάτα (πήξη).
– Τέλος, στολίσαμε με τρούφα και απολαύσαμε το γλυκό δημιούργημά μας!
3
7
8
(Οι γονείς των μαθητών έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους για τη δημοσίευση των φωτογραφιών).
Συνταγή:
  • 1 συσκευασία τυρί κρέμα των 300gr
  • 2 συσκευασίες oreo μπισκότα (περίπου 500gr)
  • 375gr κουβερτούρα (3 συσκευασίες) ή σοκολάτα γάλακτος
  • 1 κουταλιά της σούπας βιτάμ
Καλή επιτυχία από το Ε3!!
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: