ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Πώς θα μας βρείτε…..

Το σχολείο μας   ιδρύθηκε το 1980 με το άρθρο Ι του Π.Δ. 829/1-9-80(ΦΕΚ 205/6-9-80τ.Α΄).Μετονομάστηκε σε «12ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου -Στρατηγός Γιάννης Μακρυγιάννης» το 2004 ( ΦΕΚ 786/26-5-2004, τ.β΄)

Το κτίριο ανεγέρθηκε το 1978 και φιλοξένησε για πρώτη φορά το 7ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου. Από το Σχ.Έτος 2014-15 το σχολείο μας συγχωνεύτηκε με το 7ο ΔΣ Ζωγράφου και λειτουργεί ως 18/θέσιο δημοτικό σχολείο.

Ιστορία της περιοχής

Το 1902, ο Ιωάννης Ζωγράφος, βουλευτής στο κόμμα του Θεόδωρου Δηλιγιάννη, αγόρασε μια μεγάλη έκταση από τη χήρα Βουρνάζου και στη συνέχεια τη ρυμοτόμησε σε οικόπεδα, τα οποία πουλούσε με δόσεις 112 δρχ. το μήνα. Τα πρώτα σπίτια άρχισαν να κτίζονται στα κτήματα του «Ζωγράφου» το 1919. Δέκα χρόνια μετά αριθμούσαν 100. Από εκείνους τους πρώτους οικιστές φτιάχτηκε και ο πρώτος ξύλινος ναΐσκος προς τιμή του Αγίου Θεράποντα, που σήμερα είναι ο επιβλητικότερος στη περιοχή. Η νότια πλευρά του Ζωγράφου ήταν το άλλοτε ρέμα του Χουσεΐν μπεη, στη βόρεια πλευρά του οποίου είχε κτισθεί το θεραπευτήριο του Συγγρού. Αυτό το ρέμα καλύφθηκε στις αρχές του 1960 επί Βασιλέως Παύλου.

Το 1929 η περιοχή Ζωγράφου έγινε κοινότητα με πρώτο πρόεδρο τον γιο του Ιωάννη Ζωγράφου, τον Σωτήριο Ζωγράφο. Το 1947 η κοινότητα Ζωγράφου ανακηρύχθηκε Δήμος, στον οποίο περιλαμβάνονταν οι συνοικίες Γουδή, τα Άνω Ιλίσια (πρώην Καπόνια), τα Ιλίσια, παρά την κοίτη του ποταμού Ιλισού που ξεκίναγε από την Αγία Ελεούσα, στη σημερινή συνοικία της Πανεπιστημιούπολης.

Ο Δήμος

Ο δήμος Ζωγράφου έκτασης 9.000 στρεμμάτων και με 75.000 περίπου κατοίκους, υπάγεται σήμερα στο γενικότερο πολεοδομικό συγκρότημα των Αθηνών και εντάσσεται γεωγραφικά στα ανατολικά προάστια της πρωτεύουσας. Λόγω της εγγύτητάς του με το κέντρο παρουσιάζει παρόμοια χαρακτηριστικά δόμησης. Παρά ταύτα είναι περιοχή πλούσια σε πράσινο που συγκεντρώνεται κυρίως στους πρόποδες του Υμηττού. Ο Δήμος απέκτησε αξία λόγω της οικοδόμησης της Πανεπιστημιούπολης και της Πολυτεχνειούπολης, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει υψηλές τιμές στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.

Η περιοχή παλιά ήταν δασικό και καλλιεργήσιμο έδαφος με πλούσια βλάστηση, καλλιέργειες, δάσος και αλσύλλια. Στα μέσα του 20ού αιώνα, με την πολεοδόμηση της Αθήνας αναπτύχθηκε η περιοχή. Τα δάση της περιοχής, κυρίως με πεύκα, βρίσκονται στο νότο, νοτιοανατολικό και ανατολικό μέρος.

2 Σχόλια

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα η ιστορία της περιοχής. Έμενα αρκετά χρόνια στην περιοχή σας αλλά δεν ήξερα γιατί ονομαζόταν «Ζωγράφου».

  2. απλα τελειο το καλυτερο σχολειο εγω φοιτουσα στο 16o που εχει γινει 12ο αξεχαστες στιγμες θυμαμε τις κοντρες που καναμε πανω σχολειο vs κατω σχολειο (8o-15ο)

Σχολιάστε