Αθήνα-4η συνάντηση


Φέτος το Μάη από τις 26 έως και τις  31 για έξι ολόκληρες μέρες είχαμε την ευκαιρία να φιλοξενήσουμε στην Αθήνα  23 εκπαιδευτικούς και 12 μαθητές από 7 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία, Αγγλία, Πολωνία, Φιλανδία, Τουρκία) στο πλαίσιο της 4ης συνάντησης της πολυμερούς σχολικής σύμπραξης Comenius που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας.  Ήταν μια μοναδική εμπειρία για όλους όσους συμμετείχαν στην προετοιμασία και την υποδοχή τους, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Μέσα από την επαφή και επικοινωνία των μαθητών μας με μαθητές  που προέρχονταν από διαφορετικές χώρες (Ιταλία, Τουρκία, Πολωνία) αποκτήθηκαν πολύτιμες και πρωτόγνωρες εμπειρίες, ενώ δημιουργήθηκαν δεσμοί και φιλίες.

Τα παιδιά στο ρόλο του οικοδεσπότη παρουσίασαν με τον καλύτερο τρόπο το σχολείο τους και τη χώρα τους στην τελετή υποδοχής των εταίρων. Στη γιορτή που ετοίμασαν, οι μαθητές της Γ΄ τάξης σκηνοθέτησαν και παρουσίασαν σε συνεργασία με τη δασκάλα τους κ. Βούλα Γεωργακλή, τη Θεατρολόγο μας κ. Αθηνά Πετρομιχελάκη, τη μουσικό μας κ. Ζωή Κοντώση και με την αρωγή της υπεύθυνης πολιτιστικών θεμάτων Α΄Δ/νσης Αθήνας κ. Καλλιόπη Κύρδη τη θεατρική παράσταση «Στα βήματα του Θησέα» και μας ταξίδεψαν στο χρόνο από τις απαρχές του μύθου για την πόλη της Αθήνας έως και τη σύγχρονη πόλη μας και τις όψεις της με τα μάτια ενός περιηγητή. Οι μαθητές της χορωδίας μας και από τα δύο σχολεία (7ο & 12ο) τραγούδησαν την «Αθήνα» του Μ. Χατζηδάκη, το «Μια Ελλάδα Φως» του Γ. Χρυσομάλλη,  ενώ οι μαθητές της Στ’ τάξης χόρεψαν με τον γυμναστή μας κ. Κοσμά Κονδύλη και τη συνεργασία της δασκάλας μοντέρνου χορού κ. Σπυριδούλα  Λύτρα τον «Τσάμικο» του Μ. Χατζηδάκη. Η γιορτή ολοκληρώθηκε με το συρτάκι του Μ. Θεοδωράκη «Ζορμπάς» παρασέρνοντας τους φιλοξενούμενους, παιδιά και εκπαιδευτικούς, στο ελληνικό γλέντι που ακολούθησε. Οι δασκάλες των Στ2 και Στ3 τάξεων, Κάλφα Μαρία και Χατζάκη Δέσποινα, σε συνδιδασκαλία, ανέλαβαν κατά το πρώτο δίωρο την ημέρα της γιορτής, την παρουσίαση της Ακρόπολης σε φιλοξενούμενους μαθητές. Μιλώντας τους σε  απλά και κατανοητά αγγλικά, έδειξαν μέσα από διαφάνειες τα σημαντικότερα κτίρια του Βράχου, την αρχιτεκτονική τους αλλά και τα γλυπτά που τα στόλιζαν. Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από τους μύθους σχετικά με τη γέννηση της Αθηνάς και τον τρόπο με τον οποίο πήρε το όνομά της η πόλη της Αθήνας. Ευαισθητοποιήθηκαν μέσα από βίντεο που παρουσίαζε τη λεηλασία και καταστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, προτείνοντας την επιστροφή τους. Τέλος έπαιξαν το παιχνίδι «ποιος θεός είναι;» και χρωμάτισαν την Πεπλοφόρο. Επίσης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των εταίρων στο σχολείο μας, οι μαθητές των ανωτέρω τάξεων πρόσφεραν στους φιλοξενούμενους δασκάλους και μαθητές, χάρτινα, χρωματιστά καραβάκια που διακόσμησαν με ζωγραφιές  και ευχές .

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας οι εκπαιδευτικοί από τις άλλες χώρες επισκέφτηκαν τις τάξεις μας, παρακολούθησαν μαθήματα, πρόσφεραν «δωράκια» στους μαθητές μας και ανταλλάξαμε σημαντικές εμπειρίες μεταξύ μας για το τι και πώς της εκπαιδευτικής διαδικασίας, για τα «κοινά» και τις «διαφορές» μεταξύ των χωρών μας. Στο πλαίσιο της τρέχουσας συνάντησης συνεργασίας εκτέθηκαν τα οικολογικά πόστερ που δημιουργήθηκαν κατά  τη διάρκεια του πρότζεκτ το τελευταίο δίμηνο, αλλά και «καλές πρακτικές», παιδαγωγικές προσεγγίσεις και εκπαιδευτικό υλικό που αναπτύχθηκαν και αξιοποιήθηκαν σχετικά με οικολογικά θέματα. Παρουσιάστηκαν, ακόμη, και οι υπόλοιπες υλοποιημένες δραστηριότητες της τελευταίας περιόδου και αξιολογήθηκε ο πρώτος χρόνος του προγράμματος. Επισκεφτήκαμε το βράχο της Ακρόπολης, το Μουσείο και άλλα αξιοθέατα της πόλης μας, περιδιαβήκαμε την Πλάκα και το κέντρο της Αθήνας, πήγαμε στο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, καθώς και στο ιστορικό και «οικολογικό» νησί της Ύδρας. Με ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση τη βραδιά του αποχαιρετισμού ανταλλάξαμε τις καλύτερες ευχές μας και την πεποίθηση ότι η επικοινωνία μας θα συνεχιστεί…

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: